http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com
Meld je aan voor het gratis Food Inspiration Magazine
Meld je aan voor het gratis
Food Inspiration Magazine

Faked Meat

Fooddesigner @marijevogelzang bedacht fantasiedieren om vegetarische vleesvervangers vorm te geven. Bekijk ze hier.

Met een geschatte wereldbevolking van 9 miljard in 2050 is het hoog tijd onze eetcultuur onder de loep te nemen. Om de toekomst van food te doorgronden, kloppen we aan bij jonge fooddesigners. ‘Of we nou kweekvlees gaan eten of insecten. Of alleen nog pillen eten in een virtuele wereld. Of dat onze ontlasting goud waard wordt en we dit verzamelen om fosfaat uit te winnen om voedsel te laten groeien. De scenario’s zijn eindeloos’, zegt de Nederlandse fooddesigner Marije Vogelzang.

Consumptie en verspilling

‘Ik zie de laatste jaren steeds meer jonge ontwerpers bezig met voedsel. Toch blijft food maar een klein aandeel houden in het ontwerpvak. Tegelijkertijd zie je dat er steeds meer urgente voedselproblemen aan de oppervlakte komen. Zoals overmatige vleesconsumptie en voedselverspilling. Het zou mooi zijn als we daar oplossingen voor vinden. Om dit aan te pakken, hebben we veel meer creatieve breinen nodig die zich met voedsel gaan bezig houden.’

Fantasie dieren

‘Mijn project Faked Meat heeft veel reacties opgeroepen. Het is een voorstel om fantasiedieren te maken van vleesvervangers. Met het huidige assortiment vleesvervangers - letterlijke kopieën van echt vlees - heeft de consument het gevoel een inferieur product te eten omdat het vergeleken wordt met 'the real deal’. De fantasiedieren zijn gemaakt van soja, maar hebben hun eigen habitat en leefwijzen, waardoor de vorm of smaak van de vleesvervanger wordt bepaald. Het is geen ‘nep-vlees’ meer, maar krijgt bestaansrecht waardoor je niet meer het idee hebt de ‘inferieure' keuze te maken.’

Wil je meer weten over de toekomstvisie van jonge fooddesigners?

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Laatste artikelen

Nieuw Magazine:
The End of Good Enough

Wie gemiddeld is, delft het onderspit. Ons thema voor 2018: "It’s the end of good...

De foodtrends voor 2018 in één trendboek

Het Food Inspiration Jaarboek is de jaarlijkse dosis inspiratie voor chef's, ondernemers,...

De Portland Pioneers

De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. Als sprekers op de...

Put some south in your mouth

Asheville - nog geen 90.000 inwoners - is de afgelopen tien jaar getransformeerd van...

Perfect serve of crab

Hammerfest. Op 3 uur rijden van Nordkap, het meest noordelijke puntje van Europa. De regio waar...

Food for Care werkt

Zes maaltijdmomenten Via het FoodforCare programma krijgen patiënten van het Radboudumc...

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Learn more about Hunger & Food Waste with #BreadisGold #TasteDeVine #foodinspiration feat.… https://t.co/i4yTvIg24B https://t.co/vJguYj5lb4"

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

Agenda