http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com
Meld je aan voor het gratis Food Inspiration Magazine
Meld je aan voor het gratis
Food Inspiration Magazine

Waarom eten we in speciale eetkamers?

19 juni 2015    Redactie    design Honey & Bunny toekomstvisie

‘Hoe we eten wordt gevormd door onze culturele achtergrond’, zegt designduo Honey & Bunny. Lees hun bevindingen.

‘Wat we lekker vinden en waarvan we walgen is niet lichamelijk bepaald, maar is aangeleerd’, aldus het Weense designduo Honey & Bunny. ‘Hetzelfde geldt voor de gewoontes en handelingen rond eten. Waarom eten we in speciale eetkamers? Waarom zitten we samen rond de tafel?' Martin Hablesreiter en Sonja Stummerer hebben twee jaar research gedaan naar tafelmanieren en dat heeft uiteindelijk geleid tot het boek Eat Design.

Keizers en koningen

‘Neem de stoel. Tot midden 19e eeuw was de stoel aan tafel alleen voor belangrijke mensen: keizers, koningen, bestuurders. De rest zat op objecten zoals blokken hout of een boomstam. Pas tijdens de Franse revolutie werd de stoel als symbool tegen de koning ingevoerd voor het gewone volk.'

Vrij racistisch

'Wat we eten en hoe we eten is totaal gefocust op een specifieke culturele achtergrond. We lachen mensen uit die niet met mes en vork eten. Als iemand te veel knoflook eet vinden we hem stinken. Mensen die smakken vinden we vies. Eigenlijk is dat vrij racistisch. In Eat Design hebben we alle eetgewoontes in beeld gebracht. Voor de toekomst moeten we over onze culturele grenzen heenkijken. Bijvoorbeeld leren dat we de hele koe moeten opeten in plaats van nieren, hersenen en darmen weg te gooien omdat we dat vies vinden. We hebben inmiddels genoeg kennis over voedseltekorten en overproductie. Nu is het tijd om ons gedrag te veranderen.’

Wil je meer weten over de toekomstvisie van jonge fooddesigners?

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Laatste artikelen

Nieuw Magazine:
The End of Good Enough

Wie gemiddeld is, delft het onderspit. Ons thema voor 2018: "It’s the end of good...

De foodtrends voor 2018 in één trendboek

Het Food Inspiration Jaarboek is de jaarlijkse dosis inspiratie voor chef's, ondernemers,...

De Portland Pioneers

De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. Als sprekers op de...

Put some south in your mouth

Asheville - nog geen 90.000 inwoners - is de afgelopen tien jaar getransformeerd van...

Perfect serve of crab

Hammerfest. Op 3 uur rijden van Nordkap, het meest noordelijke puntje van Europa. De regio waar...

Food for Care werkt

Zes maaltijdmomenten Via het FoodforCare programma krijgen patiënten van het Radboudumc...

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende… https://t.co/u7GNHEpqxG"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Food Inspiration @foodinspiration
"Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo… https://t.co/Q6a3t0STbi"

GolleySlaterGroup @Golley_Slater
"RT @GolleySlaterPR: From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast chic… "

Golley Slater PR @GolleySlaterPR
"From December 7th, Asda will sell a Christmas Dinner Pizza topped with sprouts, roast potatoes and strips of roast… https://t.co/3PVogR4coy"

Agenda