http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com
Meld je aan voor het gratis Food Inspiration Magazine
Meld je aan voor het gratis
Food Inspiration Magazine

Waarom eten we in speciale eetkamers?

19 juni 2015    Redactie    design Honey & Bunny toekomstvisie

‘Hoe we eten wordt gevormd door onze culturele achtergrond’, zegt designduo Honey & Bunny. Lees hun bevindingen.

‘Wat we lekker vinden en waarvan we walgen is niet lichamelijk bepaald, maar is aangeleerd’, aldus het Weense designduo Honey & Bunny. ‘Hetzelfde geldt voor de gewoontes en handelingen rond eten. Waarom eten we in speciale eetkamers? Waarom zitten we samen rond de tafel?' Martin Hablesreiter en Sonja Stummerer hebben twee jaar research gedaan naar tafelmanieren en dat heeft uiteindelijk geleid tot het boek Eat Design.

Keizers en koningen

‘Neem de stoel. Tot midden 19e eeuw was de stoel aan tafel alleen voor belangrijke mensen: keizers, koningen, bestuurders. De rest zat op objecten zoals blokken hout of een boomstam. Pas tijdens de Franse revolutie werd de stoel als symbool tegen de koning ingevoerd voor het gewone volk.'

Vrij racistisch

'Wat we eten en hoe we eten is totaal gefocust op een specifieke culturele achtergrond. We lachen mensen uit die niet met mes en vork eten. Als iemand te veel knoflook eet vinden we hem stinken. Mensen die smakken vinden we vies. Eigenlijk is dat vrij racistisch. In Eat Design hebben we alle eetgewoontes in beeld gebracht. Voor de toekomst moeten we over onze culturele grenzen heenkijken. Bijvoorbeeld leren dat we de hele koe moeten opeten in plaats van nieren, hersenen en darmen weg te gooien omdat we dat vies vinden. We hebben inmiddels genoeg kennis over voedseltekorten en overproductie. Nu is het tijd om ons gedrag te veranderen.’

Wil je meer weten over de toekomstvisie van jonge fooddesigners?

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Laatste artikelen

Nieuw Magazine: Bingewatch Editie

Surprise! Voor deze bingewatch pop-up editie van Food Inspiration hebben we aan het hele...

Kom naar de Food Inspiration Days

Food Inspiration Days Goed genoeg is niet meer voldoende. Wie gemiddeld is, delft...

Vegetarisch zondigen

Amy’s Drive Thru is een succesvol vegetarisch fastfoodrestaurant in San Francisco....

Direct Trade Koffie

De overtreffende trap van Fair Trade of Fair Chain koffie is direct trade koffie, waarbij de...

Sally de salade bot

Sally de salade robot is een voorbeeld van de verregaande automatisering binnen de foodservice....

Een biefstuk is twee uur werk

Dat groenten de toekomst hebben blijkt ook uit de recent gepubliceerde Vlees Prijs Index van...

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Loren Spee @loren_spee
"Butter-Basted Sous Vide Halibut. #recipes #fishrecipes #foodinspiration https://t.co/K5Ryy2XOXL https://t.co/fnc2aXKvqA"

ModestroveLondon @modestrove
"Pretty ice cream cones 🌷 📷 Pinterest #FoodInspiration https://t.co/ahD3N0RZg1"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration morgen mal so in den Tag zu starten #sonntagstipp #cheesetea #sundaybreakfast https://t.co/vJQ82q7doW"

Edita Pepper @EditaPepper
"#foodinspiration! Dank an @DieWaid . So lässt es sich auch prima in den sonnigen #Samstag starten. Muss bald mal wi… https://t.co/fdzpAqffyf"

Lobke Elbers @LobkeElbers
"Wat willlen millennials at work? @foodinspiration voor hospitality & food professionals, bevraagt eigen teammembers: https://t.co/4E5HQi2bXb"

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Agenda