http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com
Meld je aan voor het gratis Food Inspiration Magazine
Meld je aan voor het gratis
Food Inspiration Magazine

Eten is popcultuur

‘Mijn neefjes eten vis in de vorm van een ster’, zegt fooddesigner Polak. In natuurlijke vorm eten ze het niet.'

Wensen veranderen, we krijgen te maken met schaarste, en we halen ons fruit zowel uit Zuid-Amerika als uit onze eigen achtertuin. Alles lijkt mogelijk. Maar met een geschatte wereldbevolking van 9 miljard in 2050 is het hoog tijd onze eetcultuur onder de loep te nemen. Om de toekomst van food te doorgronden, kloppen we aan bij jonge fooddesigners. Hoe ziet Omer Polak uit Jeruzalem de toekomst?

Eten is popcultuur

'We slikken pillen voor onze vitamines. En aan de andere kant willen we dat de aarde nog aan onze bos wortels zit. We houden van convenience food; verpakt in mooie verpakkingen en aan de andere kant willen we voedsel in zijn natuurlijke vorm. Eten is een popcultuur geworden. Kijk maar naar Instagram, waar mensen die alleen foto’s van hun eten uploaden beroemdheden zijn geworden.’

Traditie

Met zijn meest recente project Blow Dough gaat Polak terug naar de traditie van eten. Blow Dough is gebaseerd op het traditionele (pita)brood dat in het Midden-Oosten nog op straat in kleine wagentjes gemaakt wordt. Van kneden tot bakken.

Productieproces

‘Brood is kenmerkend voor het Midden-Oosten, maar soms verliezen we dat uit het oog. Ik ben maanden op zoek geweest naar een goed recept om het deeg zo flexibel mogelijk te maken en vond het geheim uiteindelijk in een boek van mijn over-overgrootmoeder. Brood wordt hier in Jeruzalem gemaakt en verkocht in kleine karretjes op straat. Met Blow Dough heb ik het traditionele brood uit de kar getrokken en naar het werkveld van industrieel design getrokken. Door het deeg op te blazen en te kleuren voor je het bakt ontstaat een andere, onherkenbare vorm. Precies wat momenteel met eten gebeurt: wat op ons bord ligt, lijkt vaak in niets meer op het ingrediënt waarmee het productieproces begon. Ik wil mensen weer laten nadenken over wat ze precies in hun mond stoppen.’

Wil je meer weten over de toekomstvisie van jonge fooddesigners?

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Laatste artikelen

Nieuw Magazine:
The End of Good Enough

Wie gemiddeld is, delft het onderspit. Ons thema voor 2018: "It’s the end of good...

De foodtrends voor 2018 in één trendboek

Het Food Inspiration Jaarboek is de jaarlijkse dosis inspiratie voor chef's, ondernemers,...

De Portland Pioneers

De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. Als sprekers op de...

Put some south in your mouth

Asheville - nog geen 90.000 inwoners - is de afgelopen tien jaar getransformeerd van...

Perfect serve of crab

Hammerfest. Op 3 uur rijden van Nordkap, het meest noordelijke puntje van Europa. De regio waar...

Food for Care werkt

Zes maaltijdmomenten Via het FoodforCare programma krijgen patiënten van het Radboudumc...

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/IJ2l5wZzNK"

Penny @fiddleysticks
"People of Twitter, I need healthy snack inspiration. Currently eating far too many biscuits! #foodinspiration #healthysnacks #helpplease "

Velour Imports @velourimports
"CARICOM pledges over US$2-billion at UN Conference #LoveMyBermuda #WeAreBermuda #eatfortheinsta #foodinspiration… https://t.co/GYkuLSKxZG"

WeAreFood2018 @WeAreFood2018
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Learn more about Hunger & Food Waste with #BreadisGold #TasteDeVine #foodinspiration feat.… https://t.co/i4yTvIg24B https://t.co/vJguYj5lb4"

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

Agenda