http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com
Meld je aan voor het gratis Food Inspiration Magazine
Meld je aan voor het gratis
Food Inspiration Magazine

Eten is popcultuur

‘Mijn neefjes eten vis in de vorm van een ster’, zegt fooddesigner Polak. In natuurlijke vorm eten ze het niet.'

Wensen veranderen, we krijgen te maken met schaarste, en we halen ons fruit zowel uit Zuid-Amerika als uit onze eigen achtertuin. Alles lijkt mogelijk. Maar met een geschatte wereldbevolking van 9 miljard in 2050 is het hoog tijd onze eetcultuur onder de loep te nemen. Om de toekomst van food te doorgronden, kloppen we aan bij jonge fooddesigners. Hoe ziet Omer Polak uit Jeruzalem de toekomst?

Eten is popcultuur

'We slikken pillen voor onze vitamines. En aan de andere kant willen we dat de aarde nog aan onze bos wortels zit. We houden van convenience food; verpakt in mooie verpakkingen en aan de andere kant willen we voedsel in zijn natuurlijke vorm. Eten is een popcultuur geworden. Kijk maar naar Instagram, waar mensen die alleen foto’s van hun eten uploaden beroemdheden zijn geworden.’

Traditie

Met zijn meest recente project Blow Dough gaat Polak terug naar de traditie van eten. Blow Dough is gebaseerd op het traditionele (pita)brood dat in het Midden-Oosten nog op straat in kleine wagentjes gemaakt wordt. Van kneden tot bakken.

Productieproces

‘Brood is kenmerkend voor het Midden-Oosten, maar soms verliezen we dat uit het oog. Ik ben maanden op zoek geweest naar een goed recept om het deeg zo flexibel mogelijk te maken en vond het geheim uiteindelijk in een boek van mijn over-overgrootmoeder. Brood wordt hier in Jeruzalem gemaakt en verkocht in kleine karretjes op straat. Met Blow Dough heb ik het traditionele brood uit de kar getrokken en naar het werkveld van industrieel design getrokken. Door het deeg op te blazen en te kleuren voor je het bakt ontstaat een andere, onherkenbare vorm. Precies wat momenteel met eten gebeurt: wat op ons bord ligt, lijkt vaak in niets meer op het ingrediënt waarmee het productieproces begon. Ik wil mensen weer laten nadenken over wat ze precies in hun mond stoppen.’

Wil je meer weten over de toekomstvisie van jonge fooddesigners?

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Laatste artikelen

Nieuw Magazine: Bingewatch Editie

Surprise! Voor deze bingewatch pop-up editie van Food Inspiration hebben we aan het hele...

Kom naar de Food Inspiration Days

Food Inspiration Days Goed genoeg is niet meer voldoende. Wie gemiddeld is, delft...

Vegetarisch zondigen

Amy’s Drive Thru is een succesvol vegetarisch fastfoodrestaurant in San Francisco....

Direct Trade Koffie

De overtreffende trap van Fair Trade of Fair Chain koffie is direct trade koffie, waarbij de...

Sally de salade bot

Sally de salade robot is een voorbeeld van de verregaande automatisering binnen de foodservice....

Een biefstuk is twee uur werk

Dat groenten de toekomst hebben blijkt ook uit de recent gepubliceerde Vlees Prijs Index van...

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Doug Koob @dougkoob
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @foodinspiration: De meest creatieve en vooruitstrevende tea maker die wij ooit hebben ontmoet komt naar de #fidays. Meet @Smithteamaker… "

British Gems @BritishGems
"Fantastic #foodinspiration pics being sent in, are you cooking up a #BritGemTasty meal tonight? https://t.co/9QYq9sVfoW"

Natasja Bloem @NatasjaBloem
"RT @Hanssteenbergen: Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Yvon @Angenita_Tweets
"RT @Desemenzo: Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie @Gulpener #gas… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"Ik kijk er naar uit - de meest geweldige wow-smaakervaring van het afgelopen jaar. https://t.co/1ZUCvRoN6e"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: The avocado show gaat internationaal! Maar eerst zijn ze te zien tijdens de #fidays op 16 & 17 oktober 🤗 https://t.co"

Edwin Klaasen @Desemenzo
"Gisteren wat ben je lekker en leuk Gulpener #fipioneers @foodinspiration bedankt voor de perfecte organisatie… https://t.co/6zWWxjMouh"

Sheila Rose @mobbetuti1986
"RT @Mark_Haagen: +1 RT @houseoftaste: Veel inspiratie en plezier vandaag Pioneers!! @foodinspiration maak er een mooie dag van. "

RaymondTans @RaymondTans
"RT @foodinspiration: Met ruim 80 Food Inspiration Pioneers op bezoek bij @Gulpener Rondleiding, proeverij en een fietstour langs Gulpener b… "

Agenda