http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com
Meld je aan voor het gratis Food Inspiration Magazine
Meld je aan voor het gratis
Food Inspiration Magazine

Drink innovation

4 maart 2015    Redactie    horeca drank innovatie

Met de opmars van microbrouwerijen krijgen cafés een nieuwe kans om met hun assortiment te onderscheiden. Dit zijn de trends:

Vernieuwing gebeurt door specialisatie en een duidelijke keuze van de onderneming voor een bepaald product, functie, sfeer en mentaliteit. Wie als drankverstrekker niet innoveert gaat onherroepelijk ten onder. De caféondernemer moet gaan kiezen om gekozen te worden.

Keerpunt voor drankverstrekkers

2014 lijkt het keerpunt te zijn geweest voor de drankverstrekkers. Bijna alle typen boekten een omzetgroei, behalve discotheken. Eetcafés zagen hun omzet in 2014 toenemen, en wel met plus 3,6% . De omzet in eetcafés is sinds 2000 gegroeid met bijna 50% naar ruim 600 miljoen euro. In de statistiek vinden we een bevestiging van het feit dat cafés structureel meer met eten zijn gaan doen om in te spelen op de nieuwe marktontwikkelingen.

Gin-tonic, wodka, cocktails

Die trend zal nog even doorzetten, hoewel de pure drankverstrekkers gaan terugslaan. Samen met groeiende aandacht voor categorieën als gin-tonic, wodka, cocktails, juices, thee en koffie komt er ruimte voor nieuwe specialisatie.

Café-barbedrijven hebben het niet makkelijk

Strandexploitanten hebben 2014 dankzij goed weer een prachtig jaar gehad en goed geboerd met een plus van 9%. De klassieke café-barbedrijven hebben niet makkelijk. Bedroeg de omzet in 2000 nog 1.154 miljoen euro , in 2014 stond de teller op 1.099 miljoen. Wel was de omzet in 2014 licht hoger dan in 2013. Het aantal café-barbedrijven is ook licht gestegen, de gemiddelde omzet per vestiging over de jaren heen is hierdoor afgenomen.

Verwachting 2015

De verhoging van de alcoholgerechtigde leeftijd van 16 naar 18 jaar en de invoering van het rookverbod gaan hun sporen nalaten in de café-barsector. Gecombineerd met een terugtredende bierbrouwer als financier wordt een shake-out verwacht van veel familiebedrijven op B en C-locaties.

Bron cijfers: Foodstep
Bron duiding: Food Inspiration Trendreport 2015

Wil je meer weten over dit onderwerp?

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Laatste artikelen

Nieuw Magazine:
The End of Good Enough

Wie gemiddeld is, delft het onderspit. Ons thema voor 2018: "It’s the end of good...

De foodtrends voor 2018 in één trendboek

Het Food Inspiration Jaarboek is de jaarlijkse dosis inspiratie voor chef's, ondernemers,...

De Portland Pioneers

De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. Als sprekers op de...

Put some south in your mouth

Asheville - nog geen 90.000 inwoners - is de afgelopen tien jaar getransformeerd van...

Perfect serve of crab

Hammerfest. Op 3 uur rijden van Nordkap, het meest noordelijke puntje van Europa. De regio waar...

Food for Care werkt

Zes maaltijdmomenten Via het FoodforCare programma krijgen patiënten van het Radboudumc...

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Learn more about Hunger & Food Waste with #BreadisGold #TasteDeVine #foodinspiration feat.… https://t.co/i4yTvIg24B https://t.co/vJguYj5lb4"

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Agenda