http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com
Meld je aan voor het gratis Food Inspiration Magazine
Meld je aan voor het gratis
Food Inspiration Magazine

Na nachtmerrie blij met 9e plaats Bocuse d'Or

29 januari 2015    Redactie    Jan Smink Lyon Bocuse d'Or finale 2015

Na nachtmerrie is Nederland mooi 9e geworden tijdens @bocusedor 2015. Super gedaan @jan_smink en brigade.

Nederland is op de negende plaats geëindigd in de strijd om de prestigieuze titel Bocuse d'Or. Het Nederlands team liet daarmee landen als Duitsland, Australië, en Groot-Brittannië achter zich en is dik tevreden met de negende plek. Noorwegen won het gouden beeldje van Paul Bocuse.

Scandinavië regeert

Traditiegetrouw waren de Scandinavische landen de grote favoriet. Op de derde plaats eindigde Zweden. Finland haalde met een vierde plaats net het podium niet, maar viel wel in de prijzen: beste vleesgerecht en beste commis. Op de tweede plaats eindigde de verenigde staten. Het Amerikaans team ging uit z'n dak, want het is voor het eerst dat Amerika op het Bocuse-podium staat. Mooi voor erejurylid Grant Achatz, die de prijs bekendmaakte en even twee keer moest kijken voor hij het uitschreeuwde. Japan won de prijs voor het beste visgerecht.

Blij met de negende plaats

In aanloop naar de wedstrijd zei chef-kok Jan Smink: 'Er is maar een plaats die telt en dat is de eerste plaats'. Stiekem droomde het hele team van een podiumplaats, maar een plek in de top-10 zou al heel mooi zijn, zo realistisch waren ze wel. En met de negende plek is Jan dan ook heel tevreden: 'De concurrentie was loodzwaar dit keer. We hebben er keihard aan gewerkt en onze inspanningen zijn beloond.'

'Een nachtmerrie'

En dat met de pech van een geblesseerde commis vlak voor de wedstrijd. Lars Aukema blesseerde zich een kleine twee weken voor de wedstrijd ernstig en moest zijn plek in de wedstrijdkeuken afstaan aan Librije-collega Rogier Peeters. 'Een nachtmerrie' noemde Jan het. Maar Jonnie Boer gaf Rogier vrij om keihard voor de wedstrijd te trainen in de tijd die er nog was. Onder bezielende leiding van Lars.

Extra coach

Die leiding had Lars ook tijdens de wedstrijd. Voorafgaand aan de wedstrijd heeft coach Leendert Klaassens het ongeluk van Lars in de groep gegooid tijdens een bijeenkomst van alle deelnemende teams en gevraagd of Lars - die zo lang keihard had getraind voor de wedstrijd - bij hem mocht staan, naast de box waarin wordt gekookt, om Rogier te coachen. Voorzitter van de jury Jerome Bocuse bracht het in stemming en het overgrote deel stemde voor. Tot blijdschap van Lars: 'We hebben er zo hard voor getraind, het is ook mijn wedstrijd. Zo doe ik toch nog mee.' Rogier deed het fantastisch.

Shoppen bij Makro

Op maandag mochten de teams groenten shoppen bij hoofdsponsor Makro, op dinsdag werd de verplichte groente voor het visgerecht bekendgemaakt: venkel. 'Daar kunnen we wel wat mee', zei Jan. Vlak voor de wedstrijd was de spanning duidelijk van de gezichten af te lezen in en rond de keuken. Leendert: 'Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest voor een wedstrijd. Ik weet niet of dat een goed of een slecht teken is.'

Jury onder de indruk van vleesgerecht

Dat bleek in elk geval geen slecht teken. De wedstrijd verliep soepel en de jury was erg onder de indruk van het vleesgerecht van Nederland, geserveerd op een grote schaal met in het midden het op maat nagemaakte karkas van de parelhoen. Het gerecht werd uitgeserveerd en aan de jurytafel afgemaakt met een jus geserveerd uit 'takjes' gemaakt van glas, een mooi beeld.

Budapest 2016: Jaimie van Heije?

Na jaren van voorbereiding en maanden trainen zit het avontuur er op voor Jan, Lars, Rogier en Leendert. Na het vieren van het mooie resultaat en de nodige uurtjes bijslapen kan het gewone leven weer beginnen en kan Jan zich eindelijk verheugen op zijn bruiloft in mei. Die verzette hij vanwege de wedstrijd. Maar wie zal over twee jaar schitteren in Lyon? Of in elk geval in 2016 in Budapest, tijdens de volgende Europese finale. In Lyon gonsde het al van de geruchten en kwam er telkens één naam naar voren: Jaimie van Heije. Jong, talentvol en ambitieus? Ja. Geïnteresseerd? Wie weet. Hij was in elk geval aanwezig in Lyon, dus heeft alvast van de sfeer en wedstrijdgekte kunnen proeven.

Uitslag Bocuse d'Or 2015

1. Noorwegen
2. Verenigde Staten
3. Zweden
4. Finland
5. Japan
6. Denemarken
7. Frankrijk
8. IJsland
9. Nederland
10. Groot-Brittannië
11. Duitsland
12. Australië
13. Hongarije
14. Estland
15. Argentinië
16. Zwitserland
17. Singapore
18. Zuid-Korea
19. Marokko
20. Maleisië
21. Canada
22. Chili
23. Spanje
24. Guatemala  

Alles over Bocuse d'Or

Wil je alles weten over ‘onze mannen’ en de wedstrijd? En wil je wedstrijdrecepturen downloaden en daarmee zelf aan de slag? Bekijk dan het speciale inspiratiemagazine over de Bocuse d’Or dat is gemaakt in samenwerking met Unilever Food Solutions. Videoportretten, recepten, facts & figures en nog veel meer. En voor Jan, Rogier, Lars en coach Leendert: super gedaan!

Tekst en foto: Annemarie van Ulden

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Laatste artikelen

Nieuw Magazine:
Design & Mood

Voor één keer wijken we af van het brengen van food als inspiratie. Het interieur...

De smaak van Tomorrowland

Eten en drinken staan op festival Tomorrowland - naast muziek - centraal in de beleving van de...

Het begin van iets beters

Goed genoeg is niet meer voldoende. Met een zeventje als waardering ben je gedoemd tot de...

The End of Good Enough...

De 9e editie van de Food Inspiration Days is van start! Vanmorgen gingen de deuren open van het...

Brabantse bioboer wint restyling boerderijwinkel

Biologische boerderij ’t Schop uit Hilvarenbeek is de winnaar van de campagne OVER DE...

Hotspots New York

Beyond Sushi Dit is een nieuwe veganistische standaard. Beyond Sushi serveert...

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Charles Ager @CharlesAger
"Happy #NationalPumpkinCheesecakeDay 🎃 Celebrate by baking one yourself, we found a great recipe:… https://t.co/i99fZ6v2c3"

Enrique Figee @enriquefigee
"RT @Hanssteenbergen: Wil je de inhoud lezen van alle presentaties van de #fidays 2017. Lees hier het uitgebreide artikel. https://t.co/UUPz"

Natalie Lorrant @NatalieLorrant
"Secrets Behind Famous Southern #recipes. #cheese #foodinspiration https://t.co/cDlPw7BNJH https://t.co/2CA2vZ7EnA"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Mmmm ... something special about Marcona @almonds. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/GrjYVHaXY0"

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"RT @foodinspiration: Hij is binnen en we zijn best wel trots !! 😍 Ons jaarboek 2018 met de nieuwste concepten, cijfers uit de markt & city… "

Edwin Klaasen @Desemenzo
"Wat was je leuk! @foodinspiration #fidays https://t.co/VyXpNKmFl4"

Doug Koob @dougkoob
"Amsterdam Food & Beverage Trend Tour for Portland team hosted by @foodinspiration #fidays… https://t.co/Nrjk54mBvI"

Ethereal Heart Fdn @EHFoundation237
"RT @foodinspiration: Bam! Nog even nagenieten van de #fidays. Blok vast 15 & 16 oktober 2018 in je agenda voor de 10e editie! #food #trends… "

HFDV @HfdvVzw
"RT @foodinspiration: Bam! Nog even nagenieten van de #fidays. Blok vast 15 & 16 oktober 2018 in je agenda voor de 10e editie! #food #trends… "

Hans Steenbergen @Hanssteenbergen
"Wil je de inhoud lezen van alle presentaties van de #fidays 2017. Lees hier het uitgebreide artikel. https://t.co/UUPzCkblpY"

Agenda