http://www.foodinspiration.nl http://www.foodinspiration.be http://www.foodinspiration.com
Meld je aan voor het gratis Food Inspiration Magazine
Meld je aan voor het gratis
Food Inspiration Magazine

Choco crisis

18 november 2014    Redactie    chocolade innovatie tekorten

Choco crisis in aantocht? Chocolatiers maken zich zorgen over de grote tekorten aan chocolade.

Chocolatiers Mars, Inc. en Barry Callebaut maken zich grote zorgen. We hebben namelijk te maken met grote chocolade tekorten. We eten teveel van deze lekkernij waardoor het uit de hand dreigt te lopen.

Vorig jaar werd er ongeveer 70.000 ton meer cacao gegeten dan er geproduceerd werd. Van de boeren wordt verwacht dat ze ieder jaar meer gaan produceren. In 2020 verwachten de twee chocolatiers dat er een tekort van 1 miljoen ton zal ontstaan. In 2030 denken ze dat dit zal oplopen tot maar liefst 2 miljoen ton. Voor de boeren lijkt dit een onmogelijke uitdaging.

Oorzaken

West-Afrika produceert meer dan zeventig procent van de cacao in de wereld. En vanwege droog weer is de productie sterk verminderd. Daarnaast gooit een vervelende schimmelziekte roet in het eten. Veel boeren ruilen hun cacao hierdoor in voor meer rendabele gewassen zoals maïs. Het meest zorgwekkend is de toenemende vraag in China. De Chinezen lusten er wel pap van en kopen ieder jaar meer en meer chocolade. Daarnaast neemt de populariteit van donkere chocolade toe. Deze repen bevatten vaak meer dan zeventig procent cacao terwijl een gemiddelde reep slechts tien procent bevat.

Prijsstijging

Een logisch gevolg is dat de cacaoprijzen sinds 2012 met meer dan 60 procent zijn toegenomen. We eten immers meer chocolade dan er voor handen is. Ook Mars, Inc. en Barry Callebaut is dit niet ontgaan, op hun beurt verhoogde zij de prijs van hun producten.

Innovatie

De cacao industrie kan wel wat hulp gebruiken en dus is een agrarische onderzoeksgroep in Centraal-Afrika met een idee gekomen. Ze zijn namelijk bezig met de ontwikkeling van bomen die zeven keer de hoeveelheid van traditionele cacaobomen kunnen produceren. Een stijging in efficiëntie maar wellicht wel een afbreuk aan smaak.

Kwaliteit of kwantiteit?

Echte liefhebbers zijn waarschijnlijk voorstander van een hoogwaardig product. Wel zal er dan genoegen moeten worden genomen met minder. Anderen stemmen wellicht in met een overvloed aan goedkope chocolade. Misschien vinden we een mildere smaak wel helemaal geen probleem? De industrie zal er, zolang het een mogelijk tekort op de markt zal voorkomen, in ieder geval niet wakker van liggen.
 

Reacties

Plaats een reactie

Inloggen met of
Als je inlogt met Twitter of Facebook wordt je reactie automatisch gepost of getweet met de link naar dit artikel.

Laatste artikelen

Nieuw Magazine:
The End of Good Enough

Wie gemiddeld is, delft het onderspit. Ons thema voor 2018: "It’s the end of good...

De foodtrends voor 2018 in één trendboek

Het Food Inspiration Jaarboek is de jaarlijkse dosis inspiratie voor chef's, ondernemers,...

De Portland Pioneers

De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. Als sprekers op de...

Put some south in your mouth

Asheville - nog geen 90.000 inwoners - is de afgelopen tien jaar getransformeerd van...

Perfect serve of crab

Hammerfest. Op 3 uur rijden van Nordkap, het meest noordelijke puntje van Europa. De regio waar...

Food for Care werkt

Zes maaltijdmomenten Via het FoodforCare programma krijgen patiënten van het Radboudumc...

Zoeken

Gratis aanmelden Magazine

Vul bovenstaand formulier in om je gratis aan te melden voor het Food Inspiration Magazine. Het magazine wordt elke 3 weken per e-mail verstuurd.

Sponsored stories

Tweets #foodinspiration

Louise-Jane🎗 @louisecleaver
"Just watched Rick Stein’s ‘Road to Mexico’. Loads of inspiration for #tacos 🌮 - might try making a vegan version so… https://t.co/rkmeOgKEwl"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration @CentralMarket https://t.co/TPQx7dV25S"

Eat Sip Trip @Eat_Sip_Trip
"Sinfully sweet chocolate crepes with chocolate cream, banana, blackberry, blueberry, pomegranate seeds & melted cho… https://t.co/eV9MRwREbQ"

🏴‍☠PirateQueenAna @anatlus89
"Thank you #HEB my work provided us with an early #Thanksgiving lunch! #soyummy ❤️ ☄️ #Turkey #stuffing #corn… https://t.co/7IyjLLHFLS"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Learn more about Hunger & Food Waste with #BreadisGold #TasteDeVine #foodinspiration feat.… https://t.co/i4yTvIg24B https://t.co/vJguYj5lb4"

Food Inspiration @foodinspiration
"#Portland is een #foodstad van formaat. De smaakinnovaties die hier worden gedaan zijn de mainstream ver vooruit. C… https://t.co/SGROjFBB1D"

GoJoJo @GoJoJoGoOrg
"This lunch was too pretty not to share 🥂#foodinspiration #foodie #foodblogger #lunch #lunchtime #food https://t.co/Vxcg4StxtC"

TasteDeVine @TasteDeVine23
"Inspirational potential. #TasteDeVine #foodinspiration https://t.co/qcCLHaZ1FG"

wim ballieu @wimballieu
"RT @foodinspiration: Feest! 100e editie @foodinspiration Magazine Belgie vieren met lezers, partners en chefs! @HorecaExpo @flandersexpo me… "

Dutch Food Products @products_dutch
"RT @foodinspiration: Dank aan alle lezers, chefs, fans en partners van Food Inspiration die vandaag met ons proostten op het aankomende 100… "

Agenda