Salone del Gusto
eerdere
edities
tell a
foodfriend
Ecogastronomie
in de bakermat
van Slow Food
Slow Food Movement
Salone del Gusto
Turijn, slow city
Piemonte, regio met smaak
WELKOM IN DE WONDERE WERELD VAN SLOW FOOD
WEGWIJS IN DE TERMINOLOGIE
De Slow Food Movement lijkt van buitenaf complex georganiseerd, maar wie een beetje zijn best doet raakt snel wegwijs in de terminologie.
Na de officiële oprichting in 1989 in Italië is de populariteit snel gestegen. De beweging is nu actief in meer dan 150 landen, verbindt meer dan 100.000 leden en telt ruim 1.300 lokale afdelingen, convivia genaamd. Sommigen stellen dat de beweging een elitair clubje is voor welgestelde foodies of dat Slow Food alleen staat voor langzaam koken. Volgens Friederike Klein – vertegenwoordiger van Slow Food Nederland – is de laatste jaren met succes hard gewerkt om dit beeld te veranderen.
SLOW FOOD MOVEMENT NL
In 2008 is Slow Food Nederland officieel erkend door de Italiaanse vertegenwoordiging. Sindsdien organiseert de Nederlandse tak diverse activiteiten. Per mei 2010 staat de teller van het aantal leden op 2.435 en dat aantal groeit gestaag. De activiteiten van de beweging worden gefinancierd door de contributie die leden betalen. Slow Food Nederland is er niet alleen voor de consument. Producenten en ondernemers kunnen bij Slow Food Nederland terecht voor informatie en ondersteuning als zij de filosofie van de beweging willen toepassen in hun bedrijf. Door het samenbrengen van producenten, het bieden van een platform en het delen van kennis over productie en distributie heeft zij horecaondernemers veel te bieden.
www.slowfood.nl
CONVIVIA
Binnen Slow Food staat convivia voor lokale of regionale afdelingen die geleid worden door een eigen bestuur. Nederland heeft 18 convivia verspreid door het land die regiogebonden activiteiten organiseren. Als lid van Slow Food Nederland word je automatisch ook lid van het Convivium van jouw regio. Het woord convivium komt uit het Latijn en betekent 'feestelijk tafelgezelschap'. De strategie wordt internationaal bepaald, maar de uitvoering ervan gebeurt lokaal, aldus Friederike Klein. Vanaf vijf leden kun je al een eigen lokale/regionale convivium starten.
www.slowfood.nl/over-slow-food/lokale-afdelingen/
YOUTH FOOD MOVEMENT
De Youth Food Movement is een internationaal netwerk van jonge consumenten en professionals zoals boeren, koks en producenten die de wijze waarop voedsel wordt geproduceerd en geconsumeerd willen veranderen. De jongeren volgen de principes van Slow Food en zetten hun passie en energie in voor meer good, clean en fair voedsel. Voorbeelden van projecten die door de Youth Food Movement zijn georganiseerd zijn het Food Film Festival en het Schooltuintjesproject, een project waar kinderen zelf leren tuinieren om de oorsprong van voedsel te (her)ontdekken.
www.youthfoodmovement.nl
ARK VAN SMAAK
Met de Ark van de Smaak wil de Slow Food beweging traditionele, ambachtelijke streekproducten voor de vergetelheid behoeden. Het is een databank waarin de teelt- en verwerkingsmethoden van geselecteerde streekproducten en -producenten zorgvuldig worden gedocumenteerd. Met de Ark van de Smaak zoekt Slow Food naar meer bekendheid en erkenning voor deze, vaak unieke, producten. Voorbeelden van Nederlands producten die zijn opgenomen in de Ark van de smaak zijn ambachtelijke Amsterdamse Osseworst, Mestreechtse Kalfspastei en Traditionele Naegelholt. Een product komt niet zomaar in de Ark van de smaak terecht, hiervoor moet het voldoen aan strenge selectiecriteria. Klik hier voor een volledig overzicht van de criteria.
www.slowfood.nl/biodiversiteit-ark-van-de-smaak/
PRESIDIUM
Een Presidium bestaat uit een of meerdere lokale producenten van een authentiek streekproduct, dat door Slow Food is aangemerkt als cultureel erfgoed en drager van biodiversiteit. Het product moet nog op authentieke wijze worden gemaakt en de betrokken producenten zijn gebonden aan strenge eisen. Nederland telt inmiddels zeven Presidia: Boeren Goudse Oplegkaas, Texelse Schapenkaas, Oosterscheldekreeft, Chaamse Pel, Kempisch Heideschaap en het Drents Heideschaap. Dit jaar is traditionele en ambachtelijke Limburgse stroop als zevende Presidia aan de lijst toegevoegd. Een overzicht van alle Presidia wereldwijd is te vinden op:
www.slowfoodfoundation.org/eng/presidi/lista.lasso
SLOW FOOD FOODSERVICEMARKT
Op welke manier kan je als food- en service professional de filosofie van Slow Food in jouw bedrijf toepassen? Hieronder enkele tips waarmee je aan de slag kunt:
Koop lokaal en ambachtelijk, kijk naar wat er om je heen geproduceerd wordt en werk samen met duurzame telers en producenten uit de omgeving;Ga met de seizoenen mee, kook volgens het ritme van de natuur en serveer producten wanneer ze op hun best zijn;Verdiep je in de culinaire tradities van je eigen streek, verras gasten met streekgebonden producten en gerechten;Organiseer zelf een culinair evenement waarbij je een regionaal product in de schijnwerpers zet.
-- Wegwijs in de terminologie
-- Slow Food Movement Nederland
-- Convivia
-- Youth Food Movement
-- Ark van de smaak
-- Presidium
-- Slow Food en de foodservicemarkt
Slow Food Movement
In oktober vond de achtste editie van de Salone del Gusto in Turijn plaats. Dit tweejaarlijkse evenement, georganiseerd door de internationale Slow Food Movement, richt zich op het promoten, beschermen en onderwijzen van biodiversiteit, smaak en ambachtelijke streekproducten. De redactie van Food Inspiration was samen met een groep Zuid-Limburgse streekproducenten en een afvaardiging van de Nederlandse Slow Food beweging te gast.
Salone del Gusto
Het hoogtepunt van de reis was zonder twijfel het bezoek aan de Salone del Gusto. Een overweldigend vierdaags evenement waar 2.000 producenten van over de hele wereld vol passie en trots hun ambachtelijk geproduceerde streekproducten aan ruim 200.000 bezoekers tonen. Door het enorme aanbod van bijzondere producten met een eigen historie en uniek verhaal besef je ineens hoeveel culinaire rijkdom er is.
Door de verhalen van de producenten word je volledig ondergedompeld in de wereld van Slow Food. Zo is er het verhaal van de jonge IJslandse chef-kok die zich inzet om leeftijdsgenoten te betrekken bij culinaire tradities en gerechten uit hun omgeving. Met een kookboek en culinaire evenementen gericht op jongeren enthousiasmeert hij zijn
Turijn, slow city bij uitstek
De inwoners van Turijn staan er om bekend dat zij de tijd nemen om te genieten van alledaagse dingen en goed eten. Gedurende de dag drinkt jong en oud traditionele espresso’s in een van de vele cafetaria’s. ’s Middags wordt er de tijd genomen om uitgebreid te lunchen en ’s avonds gaan de restaurants om 19:30 uur open om pas diep in de nacht de laatste gasten uit te zwaaien.
Kwaliteit van het product is wat de inwoners van Turijn belangrijk vinden, voor fast food is er dan ook geen plaats. In Turijn en omstreken is slechts één hamburgerrestaurant te vinden. Eén die zowel haar uitstraling als menu moest aanpassen om zich te mogen vestigen in dit bolwerk van culinaire tradities.
Piemonte, regio met smaak
In Piemonte ligt de oorsprong van de nu mondiale Slow Food beweging. Hier startte Carlo Petrini in 1986 een kleine beweging als tegenreactie op de oprukkende fastfood. Het is niet toevallig dat juist in deze regio de Slow Food beweging zijn oorsprong heeft. De streek heeft een rijke culinaire historie en is de bakermat van producten als de Barolo wijn, het ‘witte goud’ de zomertruffel en Vitello Tonnato. In Piemonte lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. Daarmee heeft de regio een sterke aantrekkingskracht op Italianen die hier het gehaaste leven ontvluchten.
Onderdeel van ons programma was een uitgebreide degustatie in de Piemonte regio in Noord-Italië. Hier bezochten we een aantal lokale producenten; twee wijnboeren, een geitenkaasmaker en een lokale bakkerij.
Samen bezochten wij dit walhalla voor foodlovers en lieten ons inspireren door de rijke culinaire historie van de Piemonte regio. Ambachtslieden van over de hele wereld presenteerden zichzelf en hun product met trots en passie. Ga mee op culinaire ontdekkingsreis.
Klik hierboven op de knoppen
voor meer informatie over onze
inspirerende reis.
Rechts vind je meer informatie
over het begrip Slow Food.
eigen generatie voor bijzondere producten en recepturen. Een stand verder vertelt een Ierse producent vol trots over de wijze waarop hij de filosofie van Slow Food heeft omarmd. Door goed te kijken naar wat er allemaal om hem heen groeit, kwam hij op het idee om de rijkdom aan appels in zijn omgeving te gebruiken voor de productie van een eigen mousserende feestdrank. Het resultaat is een ambachtelijk en lokaal product met een beperkt aantal foodmiles, wat nu geldt als regionaal alternatief voor de geïmporteerde champagne. En zo groeit met iedere stap, hap of gesprek het besef dat al dit moois inderdaad beschermd moet worden tegen smaakvervlakking en massaproductie, een van de speerpunten van de campagne van de Slow Food organisatie.
Turijn, ooit bekend als industriële stad, staat nu op de kaart als stad van de kwaliteitschocolade. Een typisch streekproduct is Bicerin, een warme chocoladedrank die zo dik is dat deze opgelepeld moet worden.
Drie van hen waren uit de grote steden Milaan en Rome weggetrokken om hier de rust en vrijheid van een artisanaal beroep te kiezen. Uit eten in Piemonte doe je in een osteria, een brasserie waar traditionele streekgerechten worden geserveerd in grote schalen om te delen met tafelgenoten. Onze delegatie bracht een bezoek aan Osteria da Gemma en was zeer onder de indruk van de eenvoud en smaak van de gerechten. Gemma kookt al 40 jaar hetzelfde menu en presenteert dit in pure vorm zonder poeders of labels en laat de merken van moeder aarde voor zich spreken.
http://www.shootmyfood.net/m/magstream/shootmyfood/content/link.php?url=http://www.slowfood.nl